(085) 06 55 705 (op werkdagen 12.30-13.30) / 06-83658259

Combinatietest

In een gesprek aan begin van de zwangerschap krijg je, indien je dat wenst, informatie over de verschillende mogelijkheden van onderzoeken van je ongeboren kindje. Een van deze onderzoeken is de combinatietest. De test berekent de kans die de moeder heeft dat het kind het syndroom van Down, Patau of Edwards heeft. Omdat een onderdeel van de test een echo is, kunnen ze ook nevenbevindingen vinden. Tijdens het gesprek krijg je uitleg en informatie over:

  1. de aandoeningen die gevonden kunnen worden,
  2. het onderzoek,
  3. de manier waarop het onderzoek wordt uitgevoerd,
  4. de betekenis van de uitslag.

De combinatietest bestaat uit twee onderzoeken:

  1. Een bloedonderzoek bij de moeder in de periode van 9 tot 14 weken van de zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt wat bloed afgenomen en onderzocht in  laboratorium. Je krijgt van ons een labformulier waarmee je in het ziekenhuis van Tiel bloed kunt gaan prikken. 
  2. Een echo in de periode van 11 tot 14 weken van de zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt de dikte van de ‘nekplooi’ van het kindje gemeten. De nekplooi is een dun vochtlaagje onder de huid in de nek. Dit laagje vocht is altijd aanwezig, ook bij gezonde kinderen. Als de nekplooi dikker is dan 3.5 mm is spreken we van een verdikte nekplooi. Vervolgens wordt de kans op het syndroom van Down, syndroom van Edward en syndroom van Patau apart berekend aan de hand van de uitkomsten van deze twee onderzoeken,  nog wat aanvullende vragen en de precieze duur van de zwangerschap. Ongeveer 2-3 dagen na het echoscopisch onderzoek ontvangen wij deze uitslag per mail. Bij een verhoogde kans neemt een medewerker van IRIS telefonisch contact op ons, zodat wij direct weten dat deze mail door ons in ontvangen. Wij bellen altijd de uitslag door, dus ook als je geen verhoogd risico hebt.

De combinatietest bij tweelingen

Ben je in verwachting van een tweeling? Ook dan is een combinatietest mogelijk. Je krijgt een uitslag voor elk kind apart. Als de kans op downsyndroom verhoogd is voor één of beide kinderen, krijgt u vervolgonderzoek aangeboden.

 

Kijk voor meer informatie over de combinatie test op deze site.

Mocht je twijfelen of je gebruik wil maken van de combinatietest of de NIPT kijk dan op deze site.