(085) 06 55 705 (op werkdagen 12.30-13.30) / 06-83658259

Gebroken vliezen

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Dit kan heel duidelijk zijn, maar soms kan het ook zijn dat er een scheurtje in de vliezen komt boven in de buik en dan verlies je alleen kleine scheutjes vruchtwater. Dit is over het algemeen meer dan dat je droog zou houden met een inlegkruisje. Ook kun je het niet ophouden en blijf je water verliezen. Het kindje komt niet droog te liggen in je buik. Ook al duurt het nog enkele dagen voor het kindje geboren is. Vruchtwater wordt continu bijgemaakt. Je zult dan ook merken dat je meer dorst hebt.

Gewoonlijk

Als je meer dan 37 weken zwanger bent, het vruchtwater helder is en het hoofdje is ingedaald, is het niet nodig om de verloskundige hierover 's nachts te bellen als er nog geen weeën zijn. Je mag gewoon rondlopen. Doe een kraamverband in en probeer weer te gaan slapen. De weeën kunnen nog een poos wegblijven en wie weet beval je pas in de volgende nacht of nog later. Dan is slapen zo lang het nog kan heel belangrijk. Bel ons dan om 8 uur 's morgens om te melden dat de vliezen gebroken zijn. We zullen dan in de loop van de dag bij jullie langskomen en verdere afspraken maken. 

Niet helder

Soms is het vruchtwater niet kleurloos, maar geel, groen, bruin of zwart van kleur. Het kindje heeft dan in het vruchtwater gepoept. Dit heet meconiumhoudend vruchtwater. Meestal heeft het kindje in het vruchtwater gepoept omdat hij klaar is om geboren te worden, soms omdat hij het benauwd heeft gehad. Bel ons daarom meteen op als het vruchtwater niet helder is. Je bevalling wordt dan verder begeleid in het ziekenhuis, zodat de conditie van jullie kindje dan de hele bevalling in de gaten gehouden wordt.

Niet ingedaald

Als het hoofdje van de baby niet goed was ingedaald bij de laatste controle, zullen we dit dan ook tegen je zeggen en je vragen direct te bellen als de vliezen breken. We komen dan meteen controleren of het hoofdje intussen wel is ingedaald.

Als je vliezen gebroken zijn en je nog geen goede weeën hebt

Als de vliezen gebroken zijn zit de baby niet meer zo beschermd tegen bacteriën als tevoren. Er kan een infectie ontstaan doordat bacteriën omhoog stijgen. We vragen daarom de temperatuur in de gaten te gaan houden en niet meer in bad te gaan. Douchen mag nog wel. Bij een temperatuur boven de 37.8 °C willen we graag gebeld worden. Bij meer dan 24 uur gebroken vliezen wordt je verwezen naar het ziekenhuis. In overleg met de gynaecoloog wordt dan bepaald wanneer de bevalling op gang moet worden gebracht. Na de bevalling moet je dan ook nog minimaal 24 uur in het ziekenhuis blijven om te kijken of jullie kindje niet ziek is geworden.