(085) 06 55 705 (op werkdagen 12.30-13.30) / 06-83658259

Bloedverlies

Aan het eind van de zwangerschap is de baarmoedermond heel erg doorbloed en kan er spontaan een adertje kapot gaan. Dit zal je dan merken doordat je wat vaginaal bloedverlies hebt. Ook kan het zijn dat je heel weinig bloedverlies hebt gehad en dat dit al gestopt is voor je iets hebt gemerkt. Dan kan het zijn dat je bruinige afscheiding/slijm gaat verliezen. Dit slijm helpt de vagina weer schoon te maken na het bloedverlies. Deze bruine afscheiding kan wel dagen aanhouden.

Doordat de baarmoedermond aan het eind van de zwangerschap van vorm gaat veranderen kan het zijn dat deze de grip verliest op de slijmprop. Deze zit tegen de baarmoedermond aan om ervoor te zorgen dat bacterien buiten de baarmoeder blijven. Als je de slijmprop verliest kan hier ook een beetje bloedverlies bij op treden. Als de weeën dan nog een aantal dagen op zich laten wachten, wordt er opnieuw slijm aangemaakt om de baarmoeder te beschermen tegen infecties. Als deze slijmprop te zwaar wordt en verlies je de slijmprop nog een keer.

Het verliezen van de slijmprop heeft geen directe aankondiging van de bevalling. Het geeft aan dat je baarmoeder zich aan het klaarmaken is voor de bevalling, maar het kan nog wel dagen, zelfs weken duren voordat de bevalling echt begint.

Mocht het zo zijn dat je helderrood bloedverlies hebt, wat langs je benen druppelt of wat meer is dan een maandverbandje vol moet je direct contact opnemen met de verloskundige. Er moet dan onderzocht worden waar het bloedverlies vandaan komt.