(085) 06 55 705 (op werkdagen 12.30-13.30) / 06-83658259

20-weken echo

Voor de 20weken-echo 

Om te kunnen kiezen of je gebruik wilt maken van dit echo-onderzoek krijg je bij ons eerst een gesprek. Tijdens dit gesprek kun je natuurlijk ook vragen stellen. Ook krijg je uitleg en informatie over:

  1. het onderzoek,
  2. de manier waarop het onderzoek wordt uitgevoerd,
  3. de betekenis van de uitslag,
  4. afwijkingen die met de echo ontdekt kunnen worden

Na afloop van het gesprek krijg je een folder waarin  belangrijkste informatie over de 20 weken echo nog eens kunt nalezen.

Tijdens de echo

Als je bij ons onder controle bent zullen wij je voor deze echo doorverwijzen naar het screeningscentrum Iris te Tiel.

Tijdens de echo lig je op uw rug. Degene die de echo uitvoert, zal vragen om je buik te ontbloten. Daarna krijg je wat gel op je buik en wordt er een echoapparaat over uw buik bewogen. Vanaf dat moment verschijnen de echobeelden op een monitor. De echo werkt met onhoorbare geluidsgolven en brengt geen risico’s met zich mee voor moeder en kind. Om het beeld zo duidelijk mogen te laten zijn raden we je aan geen bodylotion of olie vooraf op je buik te smeren.

De 20 weken echo bij tweelingen

Bent je in verwachting van een tweeling? Dan wordt elk kindje apart onderzocht.

De uitslag na afloop

De uitslag van de 20-weken echo krijgt je meestal direct na afloop. Als bij de 20 weken echo een lichamelijke afwijking wordt gezien of als er twijfels zijn, dan wordt er een vervolgonderzoek geadviseerd.  Wij worden dan door de echoscopist gelijk op de hoogte gebracht, zodat we je voor vervolgonderzoek door kunnen verwijzen naar het Radboud of Rijnstate. Tijdens uitgebreid gesprek met de artsen daar word je uitgebreid voorgelicht over dit vervolgonderzoek. Je hebt dan ook alle tijd voor het stellen van vragen.

Meer informatie over de 20-weken echo vind je op deze site.